Menü Bezárás

Corgi árak

A kérdés, ami mindenkit foglalkoztat

Bevezető

Nagyon sokat gondolkodtam, hogy megírjam ezeket a sorokat, avagy sem. Manapság, a Corgi divat kutya, és mindenki szeretne lehetőleg a legolcsóbban. Így a Corgi árak nagyon széles palettán mozognak első ránézésre, viszont mi csak a TENYÉSZTŐKTŐL származó kiskutyák minimum költségeiről fogunk beszélni.

Nyilván mások a szempontok egy tenyészkutya kiválasztásánál, és teljesen mások a hobby kedvenc kategóriában. Sokan tényleg csak addig jutnak el, hogy Corgi-Corgi, már ha hasonlít is rá az is jó, és utána büszkén mutatja országnak világnak, hogy neki is Corgija van.

De, amint valaki megkérdezi, hogy honnan is érkezett a kicsike, vagy ki a tenyésztője, nagy a hallgatás, mert nem tud semmit a kiskutyája előéletéről.

Ez ugyan olyan dolog, hogy mielőtt összekötöd valakivel az életed, férjhez mész, vagy csak szimplán együtt éltek, szeretnéd megismerni, hogy a párodhoz ki is tartozik, hogy honnan jött, mégis milyen volt az előélete mielőtt Te megismerted.

Kiskutya választás

Ugyanígy kellene kiskutyát is választani. Mielőtt elhatározod, hogy megosztod az életed egy négylábúval, utána kellene járni, hogy honnan is érkezik, milyen körülmények közül, és ha még szerencséd is van, azt is megmutatják neked, hogy kik a szülei, nagyszülei, vagy akár a dédszülei a kicsidnek.

Nem büszkeség számodra, hogy ismerheted a felmenőket? Nekem legalábbis az.

Tény, amióta két igen nagy pofont kaptam az élettől kutyázás terén, azóta még inkább utána járok, mit honnan és hogyan. Én szeretem tudni azt, hogy milyen kutyákból jött létre bármelyik gyermekem, és hihetetlen öröm számomra, ha esetleg a jövőben láthatom azt, hogy milyenek az egyes felmenői az életben az én kiskutyámnak.

Felmenők, akik visszaköszönnek

Így el tudom mondani azt, hogy Nikóm a nagypapája alkatát örökölte, az anyukája pofiját, az édesapja sármját, és az apai nagymamája szőrét. Mind egytől egyig fantasztikus kutyák, és igaz nem mindet láttam élőben, de fotókon és videókon annál többször.

Vagy hogy Rozé, egy az egyben kiköpött nagymamája, mint mozgásban, szőrben és fülben is 🙂 Vagy Opera alkata ugyanaz, mint a nagymamájáé. Nem jobb ezt tudni? Nem jobb egy ilyen élményért fizetni? Mert ezek a dolgok nekem megfizethetetlenek. Vagy, hogy tudom, hogy Nikó dédpapája most töltötte be a 16-ik életévét? Mit nem adnék érte, ha az én kutyáim is ilyen szép kort megélhetnének, és még ennél is többet.

Tanulás, tanulás, tanulás

De ezeket a dolgokat csak az fogja TUDNI, aki tudni is akarja, aki nem azt fogja nézni, hogy mennyi is az annyi. Kérdem én, mennyibe kerül az egészség? Mennyibe kerül a megbízhatóság, és mennyibe kerül a tudás? Szerintem ezek megfizethetetlenek.

Lehet struccpolitikát folytatni, és azt mondani, hogy én nem akarom tudni. Ám legyen, de akkor ne is sírjon az ember, ha 2-3 év után a kutyája beteg lesz, és ne adj Isten de el kell altatni, egy többszázezer Ft-os állatorvosi számla után.

Corgi books
Corgi Coat Color Inheritance

Mert Garancia nincs, mert a „tenyésztő” eltűnt vagy mert nem veszi fel soha többet a telefont. Érdekes módon, egy-egy ilyen eset után az ember egyből talál tenyésztőt, akinek elsírhatja a bánatát, hogy mi is történt vele, de sokszor ebből sem tanulva veszi a következő szaporított áldozatot mástól. Hiába a sok tanács, és tanító jellegű elbeszélgetés, mégsem tanul a hibájából.

Ismétlem magam, TANULÁS! És itt most nem arra értem, hogy hobbistaként fújd kívülről a vérvonalakat, vagy hogy tudd, hogy melyik betegség rövidítése mögött mi áll, csak Tanulj meg felelősen dönteni, tanuld meg látni a különbséget a szaporító és a TENYÉSZTŐ között.

Tanuld meg, hogy kérdezni nem bűn, és tanuld meg, hogy törzskönyv nélkül NEM szabad kutyát venni. Ha fajtatiszta kutyát akarsz, tanuld meg a standard-et, ha nem is kívülről, de legalább tudd, hogy a Pembroke Welsh Corgi színe nem merle…

Kérdezd a tenyésztőt

Hidd el, senki nem fogja rád csapni az ajtót azért, mert kérdezel, de ne a szomszéd nénitől, mert neki is ugyanolyan kutyája van. Kérdezz a Tenyésztőtől. Ő az, aki létrehozta neked a gondosan kiválasztott párosítást, ő az, aki a jövőben éjjel nappal a rendelkezésedre áll, ha kérdésed van. Ő az, aki a legjobban ismeri a fajtát, mert ő az, aki veled ellentétben, kereste, kutatta, tanulta a vérvonalakat, figyelte az utódokat, és a sok tanulás kutatás után a lehető legjobb tudása szerint lehozott egy tervezett almot, ami garantáltan nem két testvérből, vagy anya fia párosításból született.

Költségek

Csak, hogy a piszkos anyagiakról is essen szó. Miért is annyi az annyi, amennyi….

Vettünk két kutyát, nem a legdrágább, de nem is a legolcsóbb kategóriából. Legyen 600 000Ft a kutyák vételára/kutya. Az alábbi árak a kutyák tenyésztésbe vételéig ráfordított költségek egy tenyésztőnél. (első 2év)

Tegyük félre, most azt, hogy a lehető legjobb vérvonalakat kutatjuk, keressük. Vegyük azt, hogy van egy kanom és egy szukám. Mind a kettőt viszem kiállításra, ne essünk túlzásba legyen, évi 10 kiállítás a kannak és a szukának is. Megcsinálom természetesen velük a tenyészszemlét is, és a fajtagondozó klub által javasolt dolgokat. (pl. ösztönpróba)

Attól függően, hogy a kiállítás belföld vagy külföld, nemzeti vagy nemzetközi, veszek egy átlag árat, ami kiállításonként legyen 15 000Ft, akkor a két kutyának két év alatt a kiállítási költségei 600 000Ft. (Nagyon alábecsült összeg ez de maradjunk az egyszerűségnél.)

Akkor ezek a kutyák még nem ettek, nem ittak. Egy prémium minőségű táp havi szinten 15 000Ft a két kutyára, akkor ez éves szinten 180 000Ft, két év alatt 360 000Ft. Nem kaptak még oltást, féreghajtót, kullancs elleni védekezést és ne adj Isten, de nem voltak betegek.

Felnőtt korban kombinált és veszettség oltást kell kapniuk, ami legyen 15 000Ft a két oltás kutyánként évente. Kullancs és bolha elleni védekezés (Bravecto nálunk 8 200Ft) éves szinten 1 kutyára 32 800 Ft, 2 kutyánál 65 600FT, 2 év alatt 2 kutyánál 131 200Ft . Ezen felül még a féreghajtó és egyéb vitaminok, valamint kiegészítők nagyjából 50 000Ft-ot tesznek ki évente két kutyára, 2 év alatt 100 000Ft-ot. Lelkiismeretesen megcsináltatom a genetikai szűréseket, ami kutyánként 100 000Ft, akkor két kutyára 200 000FT. Szóval hol is tartunk most? Jelenleg 2 651 200Ft-nál.

Born To Be Your Nikolaj 24 months old - Nitra
Dog Shows

További költségek

Bődületes összeg, de ez csak a kezdet. Vegyük azt, hogy a két saját kutyád lesz a tervezett alomnak a szülőpárja, ami ritka eset, de az egyszerűség kedvéért legyen így. A szuka kutyát a fedeztetés előtt kivizsgáltatod, ultrahang, vérvétel, progeszteron mérések, így a felkészülés a fedeztetésre 100.000Ft alsó hangon. Nincs még felszerelésed a kicsiknek, se elletőláda, se infra lámpa. De ezt nem is vesszük bele, mert nagyjából egyszeri költségek.

Szóval ott tartunk, hogy átléptük a 2 700 000Ft-ot és még nem történt semmi. Legyünk szerencsések, születik öt kiskutya, egyet meg akarsz tartani magadnak, mert szükséged van rá, hogy tovább tudj lépni, maradt négy, amit jó eséllyel el szeretnél adni.

Ha ide nem vesszük bele a kicsik felnevelési költségét, az oltásokat, féreghajtást, etetést, törzskönyvet, útlevelet, akkor is ott tartunk, hogy a négy kiskutyát, minimum 687 800FT-ért kellene eladni, hogy az ember nullára jöjjön ki. Így már annyira nem is olyan drága, az a drága.

Végszó

Itt nagyon alacsony árakkal számoltam, nagyon sok mindent nem vettem bele, amit még bőven bele lehetne, felszerelés, kozmetikumok, és még rengeteg dolgot. De az ember ezeket alapból is megveszi a kutyájának. Próbáltam csak a tenyésztéshez szükséges dolgokhoz ragaszkodni. A kicsik felnevelési költsége még egy misét megérne, de itt most csak az alom lehozásáig számoltam a költségeket.

Ebből a nézőpontból 2000 Euro egy kiskutyáért nem egy egetrengető összeg, ha egy kicsit a dolgok mögé kukkantunk, és nem csak annyit látunk, hogy ez milyen jó üzlet.