Menü Bezárás

Kiskutyát szeretnénk

A kérdés, ami az árak után mindenkit foglalkoztat.

Bevezető

Kiskutyát szeretnénk, szinte naponta olvassa az ember ezt a kijelentést a Corgikhoz kapcsolódó facebook csoportokban. Legtöbbször az áhított időpont egy személyes dologhoz, például nyár végéhez, karácsonyhoz vagy éppen születésnaphoz kötődik. A kutya, fajtától függetlenül is nem az a kategória, amit az ember rögtön megkap, ahogy gondol egyet. Mindenki életében van olyan dolgok, amire sokat kell várni, rengeteget kell érte dolgozni, nehézkes előteremteni a szükséges feltételeket vagy akár az életünk átalakítását is igényli. El kell fogadni, illetve meg kell érteni, hogy a fajtatiszta kiskutya is egy ilyen dolog.

De miért kell várni?

A Tenyésztőknél található kiskutyák nem úgy fogannak meg, hogy két egymásnak szimpatikus kutya egymásnak ugrik és majd lesz belőle valami. Már magát a pároztatást is hosszú procedúra előzi meg, ami akár már a kiskutya születésekor megkezdődik. Ráadásul, akár egyetlen kiskutya is a szuka kutya élete folyamán egy hatalmas kincs. Hogy miért? Nőstény kutya esetén a potenciális fedeztetési időablak 1.5 és 8 éves kora között található. Lásd: AAPKK tenyésztési szabályzata. Két ellés között ajánlott 2 tüzelésnyi időt hagyni a szuka kutya számára, hogy regenerálódjon, kipihenje magát. (Egy tüzelésnyi idő alatt egy ideális 6 hónapot értünk.) Ez bár matematikailag 5 almot jelent, a valóságban 3-4 almot takar, mivel a 8 éves kor már nagyon a felső határ, valamint a 1.5 éves kor sem minden esetben ajánlott. Számolni kell még azzal a lehetőséggel, hogy egy-egy fedeztetés alkalmával a szuka üresen marad és akkor egy tüzelést buktunk. Így kis szerencsével lesz majd 3 alma szeretett szuka kutyánknak nyugdíjba vonulása előtt.

Akkor jut kiskutya?

Nem feltétlen. A tenyésztő elsősorban a fajtát tartja szem előtt és azt, hogy a fajtán belül ő milyen irányba szeretne haladni, milyen elképzeléseket szeretne megvalósítani. Egy szuka kutya esetében erre van körülbelül három lehetősége az évek alatt. A várható alomszám ellésenként nagyon változó, igazából egy és hét között van a legtöbb alom. Ha almonként négy kiskutyában gondolkozunk és van három almunk az öt potenciális év alatt, akkor az azt jelenti, hogy 12 kiskutyányi lehetősége van a tenyésztőnek, hogy tovább vigye a szuka/kan értékeit. Soknak hangzik elsőre? Nem az. A tökéletes utódban megjelenik a felmenők kiállása, ami öregbíti a fajta hírnevét. Genetikai szűrésekben minimum olyan eredményekkel rendelkezik, mint a felmenői, de inkább törekedni kell a jobbá válásra. Megjelenik benne a Tenyésztő maga, aki beleszeretett egy összképbe, kiállásba vagy akár egy apróságba, ami akkora érték számára, hogy mindenképpen tovább szeretné vinni.

Ez csak sznobság?!

Nem, ez csak tenyésztés. Ha körbe nézünk láthatjuk, hogy a fajtán belül is sokféle típus található meg. Ahhoz, hogy egy kiválasztott típust, vonást, színt tovább örökítsünk nagyon-nagyon sok munkát és pénzt kell belefektetnünk. Például nekünk nagy szerelmünk Rozénk egyik nagyapjának a színe. Kilenc hónapon keresztül kerestük a tökéletes párosítást neki, aki:

  • típusban illik hozzá, tehát hasonló testi adottságokkal rendelkezik, nem sokkal nagyobb és hosszabb, mint Ő
  • színben sable, amit erősen örökít vagy BHT vagy BHT faktoros tri-colour, mivel ezekkel a kombinációkkal tudjuk növelni a sable szín előfordulását
  • DM mentes vagy hordozó a kan, mivel Rozé DM mentes így neki legrosszabb esetben is hordozó kölyke születhet, de ha van rá lehetőség, akkor jobb biztosra menni
  • egyéb szűrések esetén pl. EIC, PRA, Fluffy, vwd1 lehetőleg mentes vagy hordozó
  • nincs spitz farka és az utódokban nem jelenik meg
  • bizonyított kan, szépek az utódok
  • megfelelő temperamentummal rendelkezik, nem agresszív, nem bátortalan
  • jó vérvonallal rendelkezik, szép, eredményes felmenőkkel

Jó, de én csak kiskutyát szeretnék!

A vágyott kiskutya egy olyan párosítás eredménye, amibe a Tenyésztő éveket és milliókat ölt bele, ezért is annyi az ára, akár hobbi célra is. A fajtatiszta kiskutyával együtt megkapod a tenyésztő támogatását is, aki igyekszik neked mindenben segíteni, hiszen neki is érdeke, hogy minden rendben menjen. Ha megérted, hogy mennyi munka, vagy pénz van akár egyetlen párosítás összehozásában és a felnevelésében, akkor rájössz, hogy nem véletlenül van a Tenyésztőknél kevés választási lehetőség. Általában mindenkinek a kiállítási minőségű kiskutya tetszik, akit vétek „elpazarolni” hobbi célra, így gyakran egy másik tenyésztő elsőbbséget élvez a kiválasztásnál. A Tenyésztőnek is érdeke, hogy az általa tenyésztett kiskutya sikereket érjen el, szép utódokat hozzon a világra, mivel ezzel az Ő nevét és hírét is öregbíti. Ezért is fordulhatő elő az, hogy egy neked tetsző kiskutyára sokszor éveket kell várni, akár hobbi célra is.

De én találtam facebookon!

A legtöbb, Tenyésztő kategóriába be nem sorolható személyek esetén hasonló dolgok hiányoznak.

Nincsenek a kutyáknak semmilyen egészségügyi szűréseik, sem a kölyköknek, sem a felmenőknek. Manapság, akár pár nap átfutással is végeznek genetikai szűréseket nyál és vérmintából is. Az egész csak akarat és pénz kérdése. A genetikai szűrésekről a szűrést elvégző szervezet/vállalkozás többnyelvű papírt is kiállít.

Nem ismertek már a közvetlen felmenők sem, a sokadik generációval kapcsolatban pedig még találgatni sem tud az ember. A teljes digitalizáció kapujában mindent meglehet találni, csak keresni kell. Vannak általános és fajtaspecifikus oldalak is, ahol végig lehet követni adott kutyák vérvonalát. A corgi esetében talán a pedigreedatabase a leghasználhatóbb. De miért is fontos ez? Legtöbb esetben a külső tulajdonságok generációkat is átugranak, így érdemes megnézni a párosítás felmenőit.

Nincsenek semmilyen kiállítási eredmények, még saját országon belül sem. Ez egy érdekes kérdéskör, mert nem a legjobb kiállítási kutya lesz a legjobb tenyészkutya és ez visszafelé is igaz. Azonban, ha máskor nem is, fiatal korban illik megmérettetni a kutyát néhány kiállításon, ha másért nem azért, hogy lássuk, hogy milyen a reputációja annak, amit mi jónak látunk. Valamint ebből azt is megfogjuk tudni, hogy ő hogyan viseli ezeket a körülményeket. A tenyésztés alapfeltétele Magyarországon a tenyészszemle megléte.

Végszó

Kishazánkban is előfordulnak Tenyésztők, akiknél a fentebb felsorolt dolgok 100%-ig megtalálhatók. Külföldön, hogyha nyitott szemmel jár az ember ugyanúgy megtalálja a megfelelő embereket. Elég egyszer-kétszer elmenni egy kiállításra vagy akár letölteni a kiállítás online katalógusát és rákeresni a nevezett kutyákra, felmenőikre, kenneljeikre. A fajtagondozó szervezetek által szervezett eseményeken résztvevő kutyákra és személyekre szintén érdemes figyelni.