Menü Bezárás

Corgi faroktartás

Born To Be Your Nikolaj 16 months old

Kezdetek

A Pembroke Welsh Corgi farkát munkájukból adódóan nagyon sokáig csonkolták. Erre azért volt szükség, hogy a marhák ne tudjanak rálépni a kutya farkára, ezzel csökkentették a sérülések lehetőségét. Azonban a pembroke corgik születhetnek természetes csutka farokkal is. A farok mérete csigolyaszámtól függően változó lehet. Azoknak az egyedeknek, akik teljes farokhosszal rendelkeznek, a farkuk végén a szőr mindig fehér, színárnyalattól függetlenül. Ez is jelzi a csutka farok kialakulásáért felelős gén hiányát. Csak és kizárólag a természetes csutka farkú kutya örökítheti ezt a gént. Két hosszú farokkal rendelkező kutyának nem születhet csutka farkú utóda. (NBT = natural bobtail)

Natural Bobtail mindenáron?

Tenyésztési szempontból azonban nem szabad két NBT egyedet párosítani, mert az esetek nagyrészében ezek a kölykök meg sem születnek, magzati kórban felszívódnak, vagy ha mégis világra jönnek, abban az esetben nagy eséllyel születnek deformitásokkal, egészségügyi problémákkal. Találkozhattunk olyan leírásokkal, hogy a kölyköknek nem volt végbélnyílása, vagy súlyos gerincproblémái voltak.

Faroktartás mozgás közben

Mivel a corgikat nagyon sokáig csonkolt farokkal láthattuk kiállításokon is, ezért a farok tartás, illetve a farok milyensége nem volt meghatározva a standardban sem, illetve a tartása sem mozgás közben. A corgik ősei között találhatunk spicc fajtájú kutyákat, akiktől a „spicc farok” néhány corgiban is megjelenik. Ez a faroktartás a mai standard szerint már nem lehet hátrány, azonban a bírói gyakorlat mást mutat ezzel a faroktípussal szemben. Tenyésztési szempontból sem a legideálisabb farok típus.

Mozgás közben a corgik farkát lehetőleg a hát vonallal egy síkban kellene tartani, azonban a kutya kedve és dominanciája miatt elnézhető, ha magasba emeli a farkát, viszont állásban le kell engednie.

Jelenlegi helyzet

Nagyon sok országban a farok csonkolása mára már tiltott, és sok helyen ki sem lehet állítani ezeket a kutyákat. Ha egy törzskönyvön nincs feltüntetve, hogy kutyánk NBT, jó eséllyel vágott farokkal van dolgunk, viszont manapság már ez is könnyen kideríthető, ugyanis a csutka farok gént, több genetikai laborban is tudják tesztelni, hogy a kutyánk természetes csutka farkú, avagy sem.