Menü Bezárás

Corgi színváltozatok

Born To Be Your Sauvignon Blanc at Morgerton – Blanka 5 months old

Mik a corgi hivatalos színváltozatai?

A Welsh Corgi Pembroknál alapvetően 5 különböző árnyalatot, színváltozatot különböztetünk meg, ezek az alábbiak:

  • Vörös
  • Vörös-fejű tricolor
  • Fekete-fejű tricolor
  • Sable
  • Fawn

A vörös vagy vörös-fehér

A leginkább elterjedt színváltozat. Színezete az egészen halványtól a mélyebb vöröses árnyalatig terjedhet. A vörös-fehér corgiknál, a fehér rész nem dominálhat az arcon, és a test többi részén is csak megszabott mértékig jelenhet meg. A standardtól eltérő dolgok mind színhibának minősülnek, ami sajnos a tenyésztésből kizáró tényező.

Fawn

A vörös-fehér színváltozat egy világosabb árnyalata. Sosem lehet túl világos/fehér, a vörös jegyeket mutatnia kell, csak nem olyan intenzitással.

Vörös-fejű tricolor, azaz Red-headed tricolor (RHT)

A vörös-fehér után a leggyakoribb színváltozat, a vörös-fejű tricolort néha nyerges tricolornak is nevezik (saddle back), mivel a fekete jegyek a testen egy nyereghez hasonlítanak. Az RHT corgiknál a fejtető, a szem körüli rész és a fül minden esetben vörös, illetve előfordulhatnak, úgynevezett faktoros egyedek akiknél megjelenhet némi fekete szín a fejtetőn, de nem lehet hangsúlyos a vörössel szemben.

Fekete-fejű tricolor, azaz Black-Headed Tricolor (BHT)

A fekete-fejű tricolor corgik is a ritkább színváltozatok közé tartoznak. Érdekességük, hogy míg a vörös-fejű tricolorok egész életük során “fakulnak”, addig a fekete-fejű tricolorok színe nem változik.

Főbb jellemzői, hogy a fej tetején, a füleken és a szem körül maszkos megjelenést kölcsönöz arcuknak. A BHT corgiknál a fül csúcs is fekete marad.

Sable

A sable szín az egyik legritkább színváltozat, öröklődési mechanizmusa a mai napig nem megfejtett. A sable corgiknál az alapszín vörös-fehér azonban a szőr végek felé sötétedik és akár fekete is lehet. Ebben az estben megkülönböztetünk Part Sable, illetve Full Sable corgikat.

A Part Sable corgiknál a jegyek a hátvonalon jelennek meg, a fej vörös marad, esetleg még a fülön láthatunk fekete vagy sötét szőrszálakat.

A Full Sable színváltozatnál a fejen is megjelennek a sable jegyek (un. skullcap) és a test többi részén is (hát, farok). A sable színváltozatnál előfordulhat, hogy az alapszín nem egészen vörös, hanem inkább barnásabb árnyalatba megy át.

Létezik más szín is?

Bármilyen színbeli eltérések a standard szerint a tenyésztésből kizáró tényezők. Sajnos vannak Cross-breed egyedek, amikor más kutyák színváltozatait, leginkább cardigan corgikét próbálják a pembroke színei közé keverni. Ilyenkor jelennek meg a merle pembroke corgik, amik hivatalosan nem léteznek, és nem elismert színváltozata a corgiknak. Ha valaki ilyen kicsiket árul, óvakodjunk tőle, mert garantáltan nem fajtatiszta kutyát fogunk vásárolni.