Menu Close

Corgi, mint kis kedvenc

Corgit mindenkinek?

A fajta jelenlegi helyzete

Az elmúlt években rohamosan nő a Corgi, mint kis kedvenc iránt a kereslet. Sajnos szeretett fajtánkat is elérte a szaporítás szele, az ész nélküli „tenyésztés”, a koncepció nélküli tenyésztők sora. Nagyon sokan csak gondolják azt, hogy a tenyésztés mennyire jó biznisz, anélkül, hogy bármit is tudnának önmagában a fajtáról. A felhígult állomány és a tudatlan emberek sora pedig növekszik, ezzel együtt pedig nő az esztelen, meggondolatlan vásárlók tömege is.

Sokan annyit látnak csak a Corgikban, hogy mennyire jópofa kutyák a vicces külsőjükkel, és nem ismerik a fajta jellemzőit, igényeit. De nem szabad elfelejtenünk, hogy a Corgik munkakutyák, pásztorkutyák, és bizony, ahhoz, hogy ezt a feladatot el tudják végezni, nem egy egyszerű jellem társul.

A Corgik igenis nagyon keményfejű kutyák, amihez rettentően sok intelligencia és vehemencia társul, ha ezt valaki nem tudja kezelni és kicsit is engedékeny jellem (amivel nincs gond), annak nem feltétlenül való.

Opera és Gizmo, mint kis kedvenc
Opera és Gizmo, kis kedvenc lányaink

Miért fontos ez?

A Corgi standard magában foglalja, hogy egy kutya sose lehet túl agresszív, de ezt kutyája válogatja. A tudatos és megfontolt tenyésztő, ezért sem feltétlen engedi a választás lehetőségét egy-egy alomban, ugyanis, ha látjuk azt, hogy egy ember, nem feltétlenül a szigor megtestesítője, abban az esetben biztos, hogy nem az alom legdominánsabb kölykét fogja ajánlani egy adott embernek/családnak. Bízzunk a tenyésztőben. A másik nagyon fontos, de abszolút nem elhanyagolható dolog, hogy sok helyen olvasni, látni, hogyha valaki egy probléma mentes, viszonylag kistestű kutyát szeretne, az vegyen Corgit.

BULLSHIT!

Ha csak az alap tenyésztési szabályzatot megnézzük, és még nem is csinálunk mást, akkor a Corginál van az egyik legtöbb javasolt genetikai szűrés. Ám a genetikai dolgokon kívül, szerintem a fajtát leginkább érintő problémák az ízületi gondok. Mivel egy amorf testfelépítésről beszélünk, kicsi láb, hosszú gerinc és mellé egy viszonylag nagy testsúly, hogy is várhatnánk el, hogy ne legyenek gondok? Vegyük csak az alapokat. Ha valaki panelban lakik, és nincs mondjuk lift, akkor a kutya naponta minimum 3-4x fog emeleteket lépcsőzni, ha a gazdi nincs olyan kondícióban, hogy cipelje, vagy mondjuk csak félti a ruháját, hogy sáros lesz. Ideális közeg ez egy Corginak?

NEM!

Ugyanis a sok lépcsőzés egyenes út a gerinc problémákhoz. A másik, amitől falnak megyek, hogy több 10 kilométeres túrázás. Ne vegyél Corgit, ha ez a célod, főleg ne, ha ezt már kölyökkortól akarod vele kezdeni. Nem erre lettek kitalálva. Igaz, hogy gyors és kitartó kutyák, de rövid távon. A növekedési szakaszban való túlzott mozgatás, és mellé a túlsúly (mert olyan cukin néz, muszáj neki enni adni) a Corgik kifejezett ellensége. Tudod vállalni, esetlegesen egy diszplázia műtét árát, és az utána hónapokig tartó rehabilitációt? Sajnos tudom miről beszélek. Senkinek nem kívánom, még az ellenségeimnek sem.

A túlsúly, sajnos egy jellemző probléma a Corgiknál. Mivel nagyon manipulatív és okos kutyákról beszélünk, garantáltan meg fogják találni a család leggyengébb láncszemét, akinél a legkönnyebben tudnak egy kis plusz nasihoz jutni. Ezt ki is használják, és észre sem vesszük, hogy a kutyánk gurulni fog, mint egy hordó. Amilyen könnyen felszaladtak a plusz kilók, olyan lassan fognak távozni. Ha nem tudsz ellenállni a könyörgésnek, NE legyen Corgid.

Gizmo, mint kis kedvenc
Gizmo, az egykori főnökassozny

A genetika befigyel

Mindezek mellett akkor essen szó kicsit a genetikai betegségekről. Ugyan, több olyan betegség is van, aminél a terhelt kutya sem feltétlenül mutat fizikai tüneteket, de említsük meg a Degeneratív Myelopathiát. Ez egy akár bénulással is járó genetikai betegség, ami Corgiknál jellemzően 7-8 éves kor után jelentkezhet az erre a betegségre terhelt kutyáknál. (itt megkülönböztetünk, mentes, hordozó, illetve terhelt kutyákat) A hordozó és mentes egyedeket nem érinti ez a betegség. Manapság, már a genetikai szűrések segítik, a tenyésztők munkáját, viszont a szelekciót nem lehet csak és kizárólag a szűrésekre alapozni, mert azáltal nagyon sok kiemelkedő tenyészegyed landolna a kukában. Így a dolgok tudatában, valamint átgondolt logikus szelekcióval tudjuk ennek a betegségnek az előfordulását csökkenteni.

Való nekem a Corgi, mint kis kedvenc?

Összességében, a Corgi nem való mindenkinek, bármennyire is cuki, kedvesnek tűnő, jó fej kutya. Van ezekben valami, de nem egészen csak ennyiből állnak. Egy megfelelő ember kezében, aki kellő következetességgel, idővel, elszántsággal, és nem utolsó sorban türelemmel bír annak egy tökéletes társ lehet. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a szőrük rendkívül hullik, így aki nem bírja elviselni a vedléssel járó plusz dolgokat annak szintén nem ajánlom.

Gondoljuk, át, hogy a fent leírtakat képesek vagyunk-e elfogadni, kontrollálni, és ha egy kicsit is habozunk bármelyik pontnál, keressünk számunkra ideálisabb fajtát.