Menu Close

Corgi szőrápolás

Corgi szőrápolás, nem csak otthonra.

Bevezető

Mint azt tudjátok, kedvenceinknek dupla bundája van, ezért az ő szőrük is ápolásra szorul.

Mit is takar ez a kifejezés. A dupla bunda egy tömött aljszőrből és egy keményebb fedőszőrből áll. Ennek funkciója van, a kutyaszőr télen megakadályozza a túlzott lehűlést, nyáron pedig a túlmelegedést gátolja meg.

Ezt a típusú bundát szigorúan TILOS! vágni és nyírni!  A melegítő bundájukat tavasszal levedlik, a nyári fedőszőrök szigetelnek és védik a kutyát a nap káros sugaraitól.

De hogyan is tartsuk kordában ezt a típusú szőrt? Ebben szeretnék egy kis segítséget nyújtani a következő kis cikkemben.

Első lépések

Első és legfontosabb lépés, hogy alaposan fésüljük ki kutyánkat, mielőtt nekiállnánk a fürdetésnek. Sokféle fésű található a piacon ezek között nem mindig egyszerű kiigazodni.

Ami nálam a legjobban bevált az az úgynevezett alumínium főnőző fésű, tű fogazattal. Amennyiben kutyánk szőre nagyon össze van állva, abban az esetben érdemesebb egy filcbontó kefével kezdeni.

Semmiképp sem ajánlatos Furminátort használni a corgik szőrére, mert elvágja a fedőszőrt, és a kutyánk szőre törni fog, valamint kiszárad. Ha valaki drasztikusabban szeretné a vedlést elősegíteni, akkor használhat Coatkinget.

Ha a fésüléssel megvagyunk, akkor jöhet a fürdetés. A gyakori fürdetés elősegíti a szőr gyorsabb hullását, így kicsit megrövidíthetjük a vedlés időszakát. De nagyon-nagyon fontos, hogy csakis a legjobb kozmetikumokat használjuk kutyánk szőrére, mert a gyakori fürdetés, és a nem megfelelő sampon választása, szintén nagy károkat tud okozni. Sajnos ezt saját tapasztalatból mondom.

Én csak azokat a termékeket fogom most ajánlani, amiket mi használunk kutyáinkon. Nálunk nagyon beváltak, és talán kicsit függőségbe is estem ezekkel a kozmetikumokkal.

Corgi szőrápolás Champions grooming
Corgi szőrápolás PETrelax Grooming

Fürödjünk újra

Ha a kutyánk nem mostanában volt fürdetve, akkor érdemesebb egy mélytisztító samponnal kezdeni (a mélytisztító sampon nem ajánlatos a gyakori használatra).

Általános samponnak én kétféle sampont szoktam használni. Az egyik főleg a vörös szőrre ajánlatos Plush Puppy Natural All Purpose Shampoo with Henna. A kölyök kutyákat is ezzel szoktam fürdetni, nekik nincs szükségük még a szőr volumenének növelésére.

Minden esetben hígítva használom a samponokat, általában 1:10 arányban. Ha nagyon koszosak, abban az esetben használom töményebben.

A másik sampon a Plush Puppy Natural Body Building Shampoo with Weathgerm. Ez a sampon volumenizáló hatással bír, leginkább kiállítások előtt használom, de a kiállítási kozmetika egy kicsit több terméket igényel.

Viszont ha ez a 2 sampon van otthon, akkor igazából nagy probléma már nem lehet.

Én fontosnak tartom, főleg nyáron a kondícionálók használatát is. Ebből is többféle van nálunk itthon, az egyik egy általános balzsam, a Plush Puppy Natural Silk Protein Conditioner, a másik pedig egy SOS balzsam, ha a kutya szőre nagyon-nagyon tönkre van menve, ez pedig a Plush Puppy Coat rescue. Ritkán szoktam pakolást csinálni a kutyák szőrére, ez abból áll, hogy egy kicsi Coat Rescuet és Plush Puppy Seabreeze Oil-t összekeverek, és porlasztós flakonból a szőrükre fújok, kimosást nem igényel, a szőrükben kell hagyni. Tényleg csak nagyon ritkán használom ezt az opciót, de a hatása az valami fantasztikus.

Végszó

Szóval visszatérve a fürdetésre. Egy alapos samponozás után, jöhet a balzsamozás, amit 3-5 percig a szőrben hagyunk, majd alaposan kiöblítjük.

Ezután jön nálunk, az őrült rohangálás a lakásban, kitombolják magukat, majd jöhet a szárítás. Nem hiszem, hogy mindenkinek van otthon csapató gépe, de ezzel is tudunk segíteni az elhalt szőrszálak gyorsabb távozásában.

Garantáltan 2 kg kutyaszőrt nyel az ember egy-egy csapatás alkalmával. Arra figyeljünk, hogy ha szárítjuk a kutyánkat, lehetőleg hideg levegővel fújassuk, ha van ilyen opció a szárítónkon, és a szőr növekedési irányának ellentétesen.

Kiállítások alkalmával ilyenkor mi még használunk, plussz volumenizáló készítményeket. De ezek nyilván otthoni használatra nem szükségesek.

Ha az ember rutinos már a kutyafürdetésben, akkor ez az egész procedúra kb 1.5-2 óra alatt kész is van, és van egy pihe puha, illatos kis szőrgolyónk 🙂